колата

Почти всяка сутрин виждам пичове,

които си оставят  колата  да загрее за 15-20-30 минути преди тръгване, като основен аргумент за това е ‘щаденето’.  На #двигателя, освен очевидната причина да им е топло като влезнат. Е, това за щаденето не е съвсем така….

Всъщност този мит идва още от времето, когато масово #колите бяха с карбуратори. Карбураторите имат нужда от няколко минути равномерна работа на ниски обороти за да постигнат оптимален работен режим и да не се давят/гаснат при ниски температури, е ние живеем в други времена и с електронната инжекция такива #проблеми – НЯМА. Повечето двигатели не загряват никак бързо ако просто работят на празни обороти, а това крие и известни рискове за двигателя.

Вярвате или не, бензинът отмива перфектно масло, а при студен старт компютъра винаги подава повече гориво.. и така докато стигне някаква работна температура. Какво точно става? Известно количество ‘суров’ бензин се стича по цилиндрите и отмива маслото, което води до далеч по голямо износване, спрямо това да тръгнете 30 секунди след старта. Да, 30 секунди са напълно достатъчни маслото в #автомобила да се раздвижи. Няма нужда да споменаваме, че не е хубаво #колата да се натиска здраво преди да достигне хубав работен режим. Плавното и сравнително бавно каране в студените дни ще помогнат на #колата ви да се стопли по-бързо. А и няма да има опасност от излишно износване.
В следващото видео е обяснено всичко и има нагледни примери за проблема с отмиването на маслото, ако сте на „ти“ с английския език, определено ще ви хареса.

Източник : https://mensbible.bg/колата

 

 

Всъщност този мит идва още от времето, когато масово. #колите бяха с карбуратори. Карбураторите имат нужда от няколко минути равномерна работа на ниски обороти.  За да постигнат оптимален работен режим и да не се давят/гаснат при ниски температури, е ние живеем в други времена и с електронната инжекция такива #проблеми – НЯМА. Повечето двигатели не загряват никак бързо ако просто работят на празни обороти, а това крие и известни рискове за двигателя.