автомбила

автомбила,

Автомобила , зимните условия, в които шофираме, натоварват допълнително колата ви.Независимо колко нова или стара е тя. Направете няколко прости проверки преди да тръгнете на път. Те ще са ви от голяма полза и ще запазят колата ви в добро състояние до идването на пролетта.

Антифризът на автомобила,

Винаги проверявайте нивото на антифриза преди да тръгнете на път през зимата. Колкото и да е безопасен пътят, по който поемате. Отрицателните температури могат да ви причинят много главоболия. Освен проблеми с механичните части на колата ви, може да се стигне дори до повреда на двигателя.

Напълването на радиатора на колата ви с антифриз е едно от задължителните и изключително важни неща през този сезон от годината. Също така е важно да подберете антифриза според препоръките на производителя. Никога да не препълвате радиатора над маркировката за максимално ниво на течността.

Климатикът

Климатикътна автомобила трябва да бъде проверяван и използван целогодишно, за да се намира в добро работно състояние. Така няма да оставите тръбите му да корозират, фреонът му да свърши и когато го пуснете, в колата да замирише на застояло.

Някои от новите модели коли вече дори сами пускат климатика, когато температурата навън е отрицателна. Препъръчително за зимните условия е, преди да потеглите, да оставите климатикът да поработи в колата (понякога дори до половин час – зависи от условията навън), за да се стопли и размрази автомобилът, както и климатикът да заработи пълноценно.

Акумулаторът

Без акумулатор вашият автомобил просто няма да работи. Задължително го проверете преди зимата, за да не ви постави в трудно положение някъде на пътя. Животът на един акумулатор е около 5 години. Имайте предвид, че рязката смяна в температурата влияе лошо на акумулатора, като го изтощава по-бързо. Ако вашият акумулатор е стар и вече пали трудно, помислете да го смените преди началото на зимата.

Винаги е добре автомобилът ви,

да пали безотказно при отрицателните температури навън. Добър съвет е да оставяте двигателят да поработи малко, преди и след пътуването ви, на загасени светлини и без включени електроники. Това дава на алтернатора шанс да зареди акумулатора ви поне малко и би предотвратило проблеми на пътя в студените дни.

Спирачките

Винаги преди път проверявайте за проблеми със спирачките на автомобила. Много важно е да обърнете внимание дали се е появила ръжда, скърцания или изтърквания на дисковете на точно определени места и ако се съмнявате за нещо такова, да закарате колата си в сервиз. Износените и неработещи спирачки, в комбинация със студеното време и заледените пътища, са наистина голям проблем и причина за висок процент от пътно транспортните произшествия.

Зимните гуми
Много хора използват всесезонни гуми, заради удобството да не ги сменят и по-ниската цена. Имайте предвид обаче, че специализираните зимни гуми си остават най-доброто решение за заледените и заснежени улици. По-мекият материал, по-изразеният грайфер и формата на каналите им дават много по-добра стабилност и сцепление на пътя, отколкото всякакви други варианти.
 Грайферът трябва да е поне 2-3 милиметра,

за да е сигурно, че гумата наистина е надеждна за зимата. Може да си купите употребявани зимни гуми, ако не можете да си позволите нови, но с едно наум – при тях, след износването им до определена степен, средната височина на грайфера спада до 1.6 мм, което е предпоставка за лошо сцепление с настилката. Важно е да поддържате и проверявате налягането в гумите си редовно.автомбила

Светлините

Преди започването на студения сезон проверете автомобила си за неработещи фарове или неизправни крушки. Прегледайте всички светлини на автомобила – фарове, габарити, стопове и мигачи. Същото е добре да направите и със светлините за заден ход, както и с тези за мъгла. Убедете се, че всичко работи нормално и без проблеми. Добре е през зимата редовно да почиствате и при възможност – да подсушавате външната повърхност на фаровете и стоповете си преди отпътуване. Това повишава видимостта им. Може и да отидете до близкия сервиз, за да настроят нивото на осветеност и ъгъла на светене спрямо пътя на вашите фарове.

Маслото

Редовната проверка на маслото е задължителна, особено преди зимата. Намаленото ниво на масло в двигателя може да ви причини големи проблеми, повреда на части или най-лошото – блокирал двигател. При пълен блокаж на двигателя почти винаги той не може да бъде поправен.Което означава, че ще ви трябва нов автомобил. Имайте предвид, че при подобен проблем в зимни условия (когато двигателят не работи), не можете дори да се стоплите, докато чакате помощ.

Преден и странични прозорци

Винаги е добре, освен четка с мек косъм за почистване на стъклата отвън.Да притежавате и гъба за почистане и подсушаване на влагата и изпотяването им отвътре, както и бутилка с течност против замръзване. Това е специална течност, която се продава в повечето бензиностанции.

В никакъв случай

не използвайте антифриз! Той силно поврежда боята и предизвиква разяждане на тънките метални части. Проверете също така работоспособността на чистачките както на предното, така и на задното си стъкло, и ако се налага, сменете перата им. Важно е и нагревателят на задното стъкло също да е изправен, в противен случай не можете да използвате огледалото за задно виждане, което е доста опасно!автомбила

Горивото

Винаги проверявайте нивото на гориво в автомобила.В дните с най-ниски температури – и неговото състояние. В тези дни или месеци от годината препоръчваме колата да престоява в гараж и да не е изложена пряко на студа навън. Така ще си пестите главоболия като замръзнали ключалки или замръзнало гориво. Замръзнало не е точната дума, но имайте предвид, че при ниските температури през зимата някои по-некачествени и разредени горива (обикновено дизелът) се сгъстяват доста и запалването е трудно.автомбила

Това е редовен проблем,

при по-старите автомобили, които не са снабдени с подгряващи свещи. Изправността на свещите също е от голяма важност.Проверявайте ги и не тръгвайте на път с незиправни свещи или неработещи цилиндри. При тежките зимни условия това може да ви причини доста повече проблеми на автомобила, отколкото през лятото.автомбила

Източник:http://aktivnipotrebiteli.bg/

 

Nadyagroup.com                               Zastrahovam.com