пътна

Оборудване за Пътна Помощ

В тази статия, ще ви представим елементите, които са нужни, за оборудване на Пътна Помощ. Къде може да се намери, оборудване за Пътна Помощ. Много от фирмите, които предлагат услугата Пътна Помощ, не се занимават професионално с тази дейност. Повечето камиони за Пътна Помощ, с които се репатрират автомобили, нямат нужното професионално оборудване. За изтеглянето на тежко катастрофирал автомобил или микробус, е необходима специализирана Пътна Помощ. За осъществяването на тази задача, са нужни професионален екип и специализиран автомобил за Пътна Помощ. Специализираните камиони за Пътна Помощ, се разделят на два отделни типа. Първият тип е, нормална Пътна Помощ, оборудвана с падаща платформа, вилица и лебедка, до 10 тона. Вторият тип е, тежкотоварна Пътна Помощ, оборудвана с кран, вилица и 2 лебедки за теглене, по 50 тона. Двата вида камиони, са с различна товароносимост.

Оборудване за Пътна Помощ при камиони

Една нормалната Пътна Помощ, може да се справи с задачи, свързани с леки и лекотоварни автомобили. Нейното оборудване се състои от, следните елементи. Падаща платформа, която носи товари, до 10 тона. Спомагателна вилица за втори автомобил, за репатриране на лекотоварни автомобили, до 6 тона. Един брой хидравлична лебедка, за изтегляне на товари до 10 тона. Твърд теглич, за теглене на камиони до 8 тона. Два броя крикове тип гущер, до 10 тона. Обезопасителни колани, за укрепване на лекотоварни автомобили, към платформата. Специален маркуч за високо налягане, той се използва за помпане на гуми и работа с пневматичен гайковерт. Допълнителен маркуч за високо налягане, който служи за подаване на въздух на вторият камион, при репатриране. И допълнително оборудване, което се състои от, комплект гаечни ключове и различни видове, авто – инструменти.

Оборудване за тежкотоварна Пътна Помощ

Оборудването на тежкотоварната Пътна Помощ, се състои от следните елементи. Многофункционална вилица, за повдигане на товари до 20 тона и превоз на тежко катастрофирали камиони и автобуси. Твърд теглич от 2 до 3 метра, за теглене на камиони и автобуси. Два броя лебедки по 50 тона, за изтегляне на тежкотоварни автомобили, от трудно достъпни места. Многофункционален кран, за повдигане на различни видове товари и преобърнати камиони. Серия от елементи и приспособления, за репатриране на различни видове камиони. И всички технически елементи, описани в раздела за нормална Пътна Помощ. За изтеглянето на тежкотоварни камиони е необходима специализирана тежкотоварна Пътна Помощ за Камиони.

(Статията е написана от инж. Георги Младенов)