Хора

Дългата зима, безнаказаност или търкането на талончета ни прави шизофреници, хитлеристи или обикновени идиоти

Хора,

ЕДИН добре сложен българин на 26 години ритна безпричинно и жестоко жена на 73 г. на спирката и се върна два пъти, за да види дали го е сторил добре. Хората около жената почти извръщаха глави. Направи се опит младежът да бъде защитен от диагнозата “шизофрения” и да отърве наказание, вместо да страда поне колкото жената от болката на счупената тазобедрена става. И от обидата!

Друг,

малко по-възрастен българин гордо се хвалеше във фейсбук със снимка до восъчен хитлерист в поза, характерна за восъчния човек от преди 73 години! Беше зам.-министър. Негов колега от друго ведомство се е снимал в същата поза, но до танк.

хора,

Тридесет други българи дойдоха пред парламента, за да защитят отвратително лобистки закон, който трябваше да удължи с 3 години строителството на морските дюни. Подкрепяха ги и депутати, те дори бяха внесли закона.

Къде

още по морето българско няма строеж, за да е нужно да се удължи този срок с още 36 месеца? Впрочем у нас хотел или заведение няма само около шамандурата. И то не първата, до която може да доплувате с надувния делфин, а след корабната шамандура!

Дюните по морето ни пък с всяка година подозрително изчезват под веригите на багери. Било ги изяло морето.

Господа,

българите сме много толерантни. За разлика от гърците, които излизат на протест заедно, за щяло и нещяло, но постигат исканото, ние сме мноооого мирни и протестите ни са само със знаменца, свирки и балони и с по някой йоркширски териер за страх!

Затова радетелите на морското и курортно застрояване можеха просто да обявят, че един, три или четири проекта, важни за част от управляващите, трябва да бъдат разрешени. Точка. И това щяхме да преглътнем. Със или без знаменца.

Друг

българин обаче тихомълком утрепа колеги на строеж заради имотен спор, а десетки загубиха милиони в Дупнишката пирамида и мълчат. Оглушително мълчат и властите.

Собствениците на същата тази пирамида обаче още работят и дават други кредити срещу лихва.

Какво ни става бе, хора! Не можем ли да живеем и работим като европейци и да уважаваме другия?

Става ни…безнаказаност при дребни или едри престъпления. Става ни …липса на образование, става ни…безпаричие и …безнадеждност.

Видели ли сте

колко българи упорито търкат талончета

с лотарийни билети, докато се опитвате да си купите вестник? Търкат всеки ден, търкат с последните си пари, търкат упорито и неотменно….

Анцуг, татуировки, рисувани вежди и екстеншъни в косите и гърдите – това е най-честата гледка в българския град.

“Гледайте хората в очите, те говорят за душата, а всеки има уникална душа”, бе казал един поет преди години.

Какви очи поете?

Загледай се в хората в метрото. Вчера направих проучване, смятам представително, поне колкото на социолозите ни. От 62 -ма души във вагона от метростанция “Сливница” до “Мария Луиза” в София имаше само 11 души, които не бяха забили глави, ровейки в телефона си.

4 бяха възрастни жени,

балансирайки с торбички, други три млади дами четяха книги на английски, но две от тях упорито се стараеха това да се види, затваряйки на всяка спирка книжката. Единият нечетящ беше “мъж” на около 7 месеца в детската си количка и майка му, която опитваше да задържи шишето и чантата за бебето. Права!

Десетият,

незавладян от телефона, бе пак мъж, но той пък явно упорито бе решил да не задвижи вертикално завидно яките си бедра, за да отстъпи мястото си на майката. Затова бе полегнал върху краката си, стиснал здраво глава върху коленете, а върху бицепсите му изпъкваха героични тату картини в синьо и зелено. На едното рамо карибски пират, до него жена му с вид на модел на доктор Енчев, а на въздебеличкото пръстче на младежа – знакът на безкрайността.

Като заговорихме

за безкрайност, у нас се хейтва всичко и всички. Намират се хора, които не са си и помислили да напишат и буква срещу силните на деня или на града, но след смъртта на известен меценат и бизнесмен от Панагюрище, отишъл си от мъчителна болест, избълваха, че видиш ли, това ще спаси Трън и региона от олигарха…

Преди дни цяло

Панагюрище изпрати своя олигарх. Без някой да ги кара насила.

Има и друго. Хиляди семейства, които не могат да имат деца и не смеят да си осиновят, се тъпчат с хормони, за да заченат, а други десетки хиляди чакат само да ги споходи полова зрелост, за да раждат и да живеят с помощи от държавата. Такива са вече поне три поколения – дядото е на 52 г., бащата на 35 г., внукът под 18 г., но живее с 14-годишна “дама” и вече чакат бебе.

Чух, че едни

от тях получили преди 10 г. жилища от общината в блок, за да не живеят в кашони до него на поляната. След три месеца продали жилището и пак са в кашоните. Но вече искат обезщетение отново,хора.

Не го получиха на тези избори, но ще го имат на следващите...

Стотици хиляди в тази страна не могат да пишат правилно, милиони не четат книги. Всички обаче честват 24 май тържествено. Добре, че е неработен ден!

Всеки народ

си заслужава и управляващите, и олигарсите, и корумпираните катаджии, и дребните контрабандисти, и едрите, и тези, които крадат фирми, и по-големите, които крадат еврофондове. Народът си заслужава дори и лекари, които чертаят медицински пътеки уж с операции, а вместо тях са направили просто преглед на коляно или дренаж.

Народът си заслужава и телефонните измамници дори. Това последното е много тъжно, защото трови жените и мъжете, живели в тази държава във времето, когато думата на полицая е била закон.

Всичко се случва, защото

у нас има

безнаказаност

Не можем да разчитаме на един-единствен Бойко Борисов, който да дава възмездие, видял една или друга несправедливост. Три ще види, триста ще изпусне.

Затова нека всеки да си върши работата – и прокурорите, и министрите, и депутатите, и хората на спирката.

26-годишният,

ритнал жената, моля да си полекува “шизофренията” зад решетки.  Да се провери спешно конфликт на интереси за внеслите законопроекта за още 3 години застрояване по морето. Хитлеристите да си се върнат във восъчните музеи по света. Стотиците без образование и със силен социален нагон да бъдат въдворени в училище, хейтърите от фейсбук да бъдат блокирани от всички, крадците и на лаптоп, и на бабина пенсия през балкона, и на еврофондове да идат в затвора,хора

В европейската

ни държава парите трябва да се изкарват с труд и знания. Може даже да се изкарват и със собственото тяло – и в това дори има творчество и принадена стойност!

Диагноза обаче, и то по-тежка от шизофренията, е когато парите и мечтите на половин народ са в талончетата от лотария…

Ще каже някой: “Какъв ти тук ужас, той търкал човекът, това е…хора”

Ужасно, нали!

РАЛИЦА ДАСКАЛОВА

източник: 24 часа