сервиз

Те се търгуват на шофьори, на които катаджии са свалили оригиналните номера.

Влизането в сила на новите промени в Закона за движение по пътищата. Според които катаджиите ще имат право директно на място да свалят регистрационните табели на колите на провинили се шофьори. Отвориха нова пазарна ниша- крадци отмъкват номерата и продават плячката, съобщи „Бургас ИНФО”.

По примера на катаджии, бандитите са въоръжени с преносими дрелки за разпробиване на нитовете. А цялата акция е за броени минути. Има и случаи при които апашите директно изтръгвали табелите, без да пазят изобщо бронята на колата. От влизането на промените в закона в сила тази събота до момента официално свалените табели от катаджии в национален мащаб са 30.

 Най-много от нарушителите са без книжки, следват пияните.

В подобни случаи колата остава на пътя и стопанинът ще трябва да намери пътна помощ за своя сметка, за да я откара в къщи. Ако бъде репатрирана от „паяк” ще си плати престоя на наказателния паркинг. А някои просто ще я оставят на пътя. Но законодателят е предвидил и един „бонус” за водачите.

Табелите ще се свалят от пътната полиция на място, но след това собственикът ще има 12 часа да си прибере колата. Ако е и с отнета книжка обаче, трябва да си намери правоспособен шофьор, който да я откара до тях.

Източник:http://newsbp.com/